31 Μαρτίου 2024 - 12:00

Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης – Σε ποιόν ανήκει το μέλλον;

Σύνδεσμος του βίντεο της διάλεξης στο youtube

Μέσα από τα εργαστήρια της τεχνητής νοημοσύνης βγαίνει στις μέρες μας η σπίθα μιας αληθινής κοσμογονίας. Η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή επανάσταση αποτελούν έναν βέβαιο πρωταγωνιστή του 21ου αιώνα. Οι κολοσσιαίες δυνατότητες κι οι απειλές που δημιουργούν θα αλλάξουν βαθιά τον κόσμο μας μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Θα φέρουν τον άνθρωπο μπροστά σε κάποιες από τις πιο μεγάλες προκλήσεις που έχει ποτέ αντικρύσει. Τις πλέον κομβικές από αυτές αναζητά η προκείμενη διάλεξη. Η τεχνητή νοημοσύνη μας καλεί να συλλογιστούμε τη σύγχρονη τεχνολογία όχι μόνο τεχνολογικά – αλλά μαζί φιλοσοφικά και εκπαιδευτικά. Οι νέες γενιές καλούνται να εκπαιδευθούν στην ηθική της νέας τεχνολογίας. Είναι οι νεανικές τους προσλαμβάνουσες που θα ορίσουν και τις μελλοντικές τους απαιτήσεις απ’ το πρωτοφανές σύμπαν τεχνολογίας που τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται.
Στο πλαίσιο της εισήγησης θίγονται έτσι κομβικές ηθικές προκλήσεις του ΑΙ, όπως: οι μορφές της σύγχρονης διάχυτης χρήσης του ΑΙ, η οντολογική διάσταση του ΑΙ, το πεδίο του αόρατου που υφαίνει για τον ανθρώπινο νου, η δυνατότητα υπέρβασης της νοημοσύνης του ανθρώπου από το ΑΙ και οι καθολικές ηθικές και υπαρξιακές επιβουλές που αυτό (με άλλα λόγια ο μετανθρωπισμός) επωάζει, η οντολογική διάσταση της τεχνολογίας για τον άνθρωπο, η εκπαίδευση ως κύριος φορέας διαχείρισης των προκλήσεων που η υψηλή τεχνολογία υψώνει.

Ο Γιώργος Χατζηβασιλείου έχει διδακτορικό στη Φιλοσοφία της Τεχνολογίας, μεταπτυχιακό στην Πολιτική Φιλοσοφία (Τομέας Φιλοσοφίας, ΑΠΘ) και πτυχίο Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Ειδικεύεται στην οντολογία, την ηθική και την κοινωνική επίδραση των αναδυόμενων τεχνολογιών, προβάλλοντας τον πληθωρικό τους αντίκτυπο ως ομιλητής φιλοσοφίας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και ως αρθρογράφος. Έχει δημοσιεύσει φιλοσοφικές εργασίες σε ακαδημαϊκές επιθεωρήσεις και υπήρξε υπεύθυνος του φιλοσοφικού περιοδικού Aντι-λογος. Το βιβλίο του Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης - Ένα ταξίδι στο μέλλον (εκδ. Διόπτρα, βραβείο αναγνωστών της Athens Voice για το καλύτερο “Non-fiction Βιβλίο” του 2023) είναι το πρώτο στην ελληνική βιβλιογραφία που αποτυπώνει τη μεγάλη εικόνα της ηθικής και της κοινωνικής επίδρασης του ΑΙ γραμμένο δε σε γλώσσα γλαφυρή για το διεπιστημονικό κοινό.

Είναι δημοσιογράφος και βραβευμένος δημιουργός ντοκιμαντέρ (σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός), όπως μεταξύ άλλων της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Animated Φιλόσοφοι» που εκλαϊκεύει ψυχαγωγικά σύνθετες φιλοσοφικές θεωρίες και αξιοποιείται από σχολεία και πανεπιστήμια στη διδασκαλία της φιλοσοφίας. Στα έργα του μεταφέρει ιδέες φιλοσοφίας, τεχνολογίας και πολιτικής σε εύληπτα κείμενα και φιλμ. Έχει συνεργαστεί δημοσιογραφικά με κεντρικά media τηλεόρασης, ραδιοφώνου, έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου (ΑΝΤ1, Σκάι, ΕΡΤ, Flash, Athens Voice, Αγγελιοφόρος κ.ά.). Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη.